Verschillende soorten airconditioning systemen

Er zijn heel veel verschillende soorten airco’s op de markt, maar over het algemeen zijn er twee verschillende systemen die over heel de wereld gebruikt worden. Een daarvan is het monoblock airconditioning systeem. Dit is een systeem waarbij de motor en de airco zelf in een unit verwerkt zijn. Het andere systeem is het zogenaamde split unit systeem. Hierbij zijn de lawaaierige onderdelen en het opbouwsysteem in twee units verdeeld. De motor hangt in dit geval aan de buitenzijde van het gebouw. Ben je benieuwd wat de voor en de nadelen van beide systemen zijn, lees dan snel deze blog verder.

Split airco

Bij split airconditioning heb je dus twee units. Een split unit airco is een comfortabele manier van verkoelen, omdat je geen last hebt van lawaaierige en onsierlijke onderdelen binnen in je huis. Bovendien heeft een split unit airco het grote voordeel dat je meerdere binnenunits aan een buitenunit kan koppelen. Zo kun je meerdere ruimtes verkoelen met een buitenunit. Een split unit airco moet in Nederland verplicht door een erkende installateur worden geplaatst, omdat hier speciale ervaring en technieken voor nodig zijn. Binnenunits kunnen in principe overal in huis worden geplaatst en buitenunits worden vaak in de tuin of op het dak geplaatst. Een split unit airco heeft heel veel voordelen, maar is daardoor ook zeker prijziger dan een monoblock airco. De kosten zijn onder andere afhankelijk van de installatie, het verbruik, het gekozen toestel en de verschillende functies op de airco. De gemiddelde prijs van een split unit airco is tussen de €1.500 en €3.500. 

Monoblock airco

Een monoblock airco is een aircosysteem met maar een unit. Hierbij zitten alle onderdelen van de airco in het blok wat binnen in je huis zit. Een monoblock airco komt ook in mobiele vorm, die je in verschillende ruimtes in je huis kan plaatsen. Je kan een monoblock airco ook op een mooie manier aan de muur bevestigen, en met de ultra moderne designs tegenwoordig hoeft het echt geen doorn in het oog te zijn. Bovendien is een monoblock airco goedkoper dan een split unit airco. Een monoblock airco kun je ook nog eens zelf installeren, wat ook weer scheelt in de kosten. Mobiele airco’s kosten ongeveer tussen de €250 en de €900, en een monoblock airco die je aan de muur bevestigt kost meestal tussen de €1.200 en de €3.000.

Afhankelijk van hoe veel en hoe vaak je de airco gebruikt kan je een keuze maken voor een split unit airco of een monoblock airco. De kosten van een split unit airco kunnen nogal oplopen, maar als je je airco elke dag gebruikt is dit wellicht wel de beste optie. Het is een investering in je huis en in jezelf!

737 Comments