Een kunstig stukje mode

Ondanks het overhemd niet meer weg te denken is in onze maatschappij kunnen we niet vergeten dat het overhemd wel heel speciaal is. Het kledingstuk heeft een rijke geschiedenis en is ondanks vele aanpassingen nog steeds te herkennen als een overhemd. Het is blijkbaar ook mogelijk om steeds weer nieuwe modebewuste varianten te ontwikkelen want het overhemd blijft jaar in jaar uit één van de meest populaire kledingstukken. Wellicht heeft dat ook te maken dat het overhemd steeds vaker op allerlei verschillende gelegenheden gedragen kan worden.

De geschiedenis van het overhemd

De laatste 50 jaar is het overhemd niet zo veel veranderd. Maar in die jaren ervoor heeft dit kledingstuk een enorme metamorfose ondergaan namelijk van ondergoed naar nette herenkleding. Als we terug in de tijd gaan weten we eigenlijk niet precies wanneer het eerste overhemd gemaakt is. Het ouds bewaarde exemplaar komt uit 3000 voor christus, het overhemd leek meer op een hemd van deze tijd. Rond de 14e eeuw kwamen er afneembare mouwen aan het hemd. In het Post-Renaissance tijdperk werden er knopen opgezet. Voor de vrouwen knopen die links dichtgeknoopt konden worden, voor de mannen “rechtse knopen”. Vrouwen werden namelijk aangekleed door dienstmeisjes terwijl de mannen zichzelf aankleedden. Nadat ook de losse kragen, die makkelijk gewassen konden worden, vervangen werden voor vaste kragen, kreeg het overhemd pas de stijl die we nu kennen.

Een overhemd is uniek en toch veelzijdig!

Er zijn enorm veel goede overhemdmerken op de markt. De één nog bijzonderder dan de ander. Stuk voor stuk zijn het stukjes kunst. De naden, de pasvormen, de designs, de stoffen, de kleuren…. Een overhemdkenner, ziet direct aan het overhemd van welk merk het afkomstig is voordat hij daadwerkelijk het merkje in het kledingstuk kan zien. Je hebt overhemden met een unieke weving of juist een heel andere manier van stikken van de naden. Zo heeft ieder overhemd wel iets speciaal. Op overhemden.com vindt je de meeste van deze topmerken terug zoals John Miller en Seidensticker. Neem eens een kijkje en bepaal welk overhemd jij kan bestempelen als een “stukje kunst”.

Geef een reactie