Controleer je bed en gezondheid

Er zijn verschillende factoren die bijdragen tot slaaptekort. Het kan het gevolg zijn van geluiden die je midden in de nacht wakker maken. Het kan ook veroorzaakt worden doordat de temperatuur van je kamer te warm of te koud wordt voor of tijdens je slaaptijd. Het kan ook komen doordat je zo uitgeput bent dat je je ogen niet eens een minuutje kunt sluiten. Er kunnen ook andere redenen zijn, zoals het feit dat je bed niet meer comfortabel genoeg is om je slaap te ondersteunen. Het is ook mogelijk dat je dekbedovertrek te oud is geworden, en dat het oppervlak te ruw is geworden, waardoor je je ongemakkelijk voelt. Als dat het geval is, wil je misschien een nieuw matras en dekbedovertrek kopen. Het is mogelijk dat het probleem complexer is dan dat. Misschien heb je een medisch probleem waardoor je ’s nachts niet kunt slapen.

Koop een nieuw bed

Sommige mensen vragen zich af waarom ze altijd beter lijken te slapen in een hotel. De voordelen van een nieuwe matras werden 28 dagen lang onderzocht, waarbij de resultaten lieten zien dat het onder andere rugpijn met 57 procent, schouderpijn met 60 procent en rugstijfheid met 59 procent verminderde. Het resulteerde ook in een verbetering van 60 procent in de slaapkwaliteit. Ander onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van nieuw beddengoed de slaapkwaliteit kan verbeteren. Bovendien kan beddengoed van slechte kwaliteit leiden tot meer ongemak in de onderrug. De beste matras en beddengoed zijn zeer subjectieve beslissingen, net als het beste bedframe. Als je je beddengoed opwaardeert, moet je persoonlijke voorkeur leidend zijn bij het kiezen van het beddengoed. Het is aan te raden om je beddengoed in ieder geval om de 5-8 jaar te vervangen. Zelfs als je je matras of beddengoed al een aantal jaren niet hebt vervangen, zul je merken dat het proces relatief snel gaat.

Laat je gezondheid checken

Het is mogelijk dat je slaapproblemen ervaart vanwege een onderliggende gezondheidstoestand. Een veel voorkomend probleem is slaapapneu, dat wordt gekenmerkt door een onregelmatige en onderbroken ademhaling tijdens het slapen. Patiënten met deze ziekte ervaren frequente onderbrekingen in de ademhaling tijdens het slapen. Het is mogelijk dat deze aandoening vaker voorkomt dan je denkt. Volgens een onderzoek treft slaapapneu 24 procent van de mannen en 9 procent van de vrouwen. Bovendien zijn slaap bewegingsstoornissen en slaap-/waakstoornissen in het circadiane ritme, die vaak voorkomen bij ploegenarbeiders, ook medisch gediagnosticeerde problemen. Als je lange tijd moeite hebt gehad met slapen, is het een goed idee om met je arts te praten over je opties.

856 Comments